• projekat porodične kuće
  • projekat porodične kuće
  • projekat porodične kuće
  • projekat porodične kuće

PROJEKAT PORODIČNE GRADSKE KUĆE M-V-1

Program

OBJEKTI STANOVANJA ( Projekat porodične kuće )

Lokacija

Godina

2016

Status

OBJEKAT U PROCESU GRADNJE

 

Uopšteno o projektu

Projekat porodične kuće karakterišu jednostavne linije i funkcionalna iskorištenost prostora .
Projektovan je po principu energetski efikasnih objekata gdje su toplotni gubitci svedeni na minimum a pri tome nivo prirodnog osvjetljenja u enterijeru  nije ugožen.
Kuća se nalazi u užem gradskom centru ali nije izložena većem prometu saobraćaja.

Frontalni dio namjenjen je kolskom i pješačkom pristupu dok se u pozadini nalazi privatno dvorište sa terasom koja pravi blisku vezu sa dnevnim boravkom. Ulaz u objekat jasno naglašava totem koji je dodatno ozelenjen zbog veoma malog dvorišta i nedostatka zelenila i zelenih površina.

Materijalizacija eksterijera treba da bude u skaldu sa priloženim slikama gdje je fasada bijele ili nježno sive boje kako bi se što bolje uklopio sa okolnim objektima sa izraženim (antracitnim)  prozorima.

Totem na prednjoj strani kuće pored zelenila treba da bude obložen ukrasnim kamenom ili fasadnim pločama kako bi dodatno nagalsio ulaz u objekat. Funkcija totema nije samo dekorativna te on pored estetskog efekta sliži i kao vertikalni serklaž te dodatno ukrućuje objekat. Glavna dimnjačna cijev takođe je integrisana i prikrivena ovom dekorativnim elementom.

Planiran krovni pokrivač četvorovodnog krova je prošarani vučeni crijep ili slična imitacija izvedena u limu. Umjesto klasičnih oluka planirana su olučna korita prikrivena maskom.

 

 


Prostorne karakteristike

Iako mala parcela iskorišten je svaki kvadratni metar površine i smještena je porodična kuća koja u osnovi broji 87 kvadratnih metara
U svojih 170kvadratnih metara korisnog prostora smješteno je:
-5 spavaćih soba
-dnevni boravak
-kuhinja
-trpezarija
-kotlovnica  i sanitarni čvorovi na obe etaže
-ostave integrisane u stepenište radi dodatne uštede prostora

Prizemlje objekta je uglavnom namjenjeno za dnevne aktivnosti sa jednom gosinjskom sobom, dok je sprat planiran kao noćna zona sa četiri spavaće sobe.

Parking prostor se nalazi sa prednje strane i dovoljan je za parkiranje dva automobila.